Een droom die uitkomt: mijn eigen wijnklimaatkast

Als er iets is waar ik als wijnliefhebber gelukkig van word, dan is dat zeker weten een wijnklimaatkast. Na lang getwijfeld te hebben was het dan eindelijk tijd om de daadwerkelijke stap te nemen en een wijnklimaatkast uit te zoeken. Naar mijn idee het leukste onderdeel van de woonkamer op dit moment want ik kijk er altijd vol trots naartoe. Na wat onderzoek te hebben gedaan kwam deze mooie kast als beste uit de test. De Wine Klima D167T zwart van Smaak van de Wereld. Ik vond het tijd om alle feiten over wijnklimaatkasten – en dan vooral deze – op een rijtje te zetten. Lees je mee?

Waarom een wijnklimaatkast?

Het kan zijn dat jij er al helemaal over uit bent, maar dat zal vast niet voor iedereen zo zijn, want: ‘waarom willen mensen een wijnklimaatkast, of waar is het nuttig voor?’ Nou, daar kan ik verschillende argumenten voor geven, maar 1 is voor mij de belangrijkste. De wijnen liggen in de wijnklimaatkast namelijk altijd op de juiste, constante temperatuur. Dit zorgt ervoor dat de wijn beter bewaard kan worden en beter kan rijpen. Zo blijft de smaak mooier, en is je wijn altijd op perfecte temperatuur om uit te schenken. Doordat de wijnen in een rustige omgeving liggen, met goede ventilatie en luchtvochtigheid, blijft de wijn op z’n best. Een kurk droogt niet uit en de fles verschimmeld niet. Er zijn dus een stuk minder factoren die de rijping van de wijn tegen gaan of negatief beïnvloeden.
Wijnklimaatkast van Saskia en wijn - WineKlima
Wijnklimaatkast van Saskia en wijn - WineKlima

De juiste temperatuur voor wijn

Heb jij wel eens gekeken op welke temperatuur je koelkast staat? Waarschijnlijk een prima temperatuur, maar niet de beste temperatuur om complexe witte wijnen uit te serveren. Ik vind het altijd belangrijk om hierbij te vermelden dat de ‘kamertemperatuur’ zoals deze ooit is bedacht, anders is dan de kamertemperatuur van vandaag de dag. Onze woningen zijn tenslotte een stuk warmer geworden. Dit kan dus betekenen dat je een zware rode wijn toch even moet koelen. Daarbij is het natuurlijk ook zo dat een wijn in je glas altijd nog opwarmt. Hier kan je dus ook rekening mee houden wanneer je een wijn gaat schenken. Je kunt de wijn soms beter iets koeler schenken, zodat deze op de perfecte temperatuur is wanneer je er een gerecht bij serveert. Ik heb de beste temperaturen voor je op een rijtje gezet, dit blijft echter altijd een indicatie.

Dit is waarom ik voor Wine Klima koos

Naast dat deze Wine Klima een enorme eye catcher is vond ik het ook belangrijk dat ‘ie een goede wijnklimaatkast is. Daarom wilde ik hem sowieso even testen. En dat heb ik gedaan! Dus nu is het tijd om alle voordelen van de kast voor jullie op een rij te zetten.

Twee temperatuurzones

De wijnklimaatkast heeft twee temperatuurzones die je zelf kunt instellen. Wanneer je verschillende wijnen wilt neerleggen in de wijnklimaatkast is dit ideaal. Want zo zorg je ervoor dat je een indeling voor witte en rode wijnen kunt maken . En liggen je wijnen altijd op de beste temperatuur.
Wijnklimaatkast van Saskia en wijn - WineKlima

The look and feel

De kast voelt en oogt zeer kwalitatief. Doordat de deur glas is, kan je er mooi doorheen kijken en dankzij de donkere kleur van de deur heeft deze een luxe uitstraling. De planken zijn uitschuifbaar en er zit bovenin ook een display plank. Speciaal voor alle pareltjes die je nog net iets meer wilt laten opvallen. Wanneer je de deur opent gaat de verlichting aan en kun je de etiketten allemaal goed bekijken om de juiste wijn te vinden.

Geluidsarm & UV filter

De wijnklimaatkast is geluidsarm. Je hoort er amper iets van, en dat is natuurlijk al helemaal fijn wanneer deze in een (kleine) woonkamer staat. Over de zon en daglicht hoef je je ook geen zorgen te maken aangezien er een UV filter in de deur zit.

Zoals je merkt ben ik zelf ontzettend bij met mijn Wine Klima. Ik kocht hem bij Smaak van de Wereld. Ze boden een super fijne service en hielpen de wijnklimaatkast op z’n plek te krijgen. Niks dan lof! Heb jij al een wijnklimaatkast? Of heb je interesse er een aan te schaffen? Ik ben reuze benieuwd.