Op wijnbezoek bij de Apostelhoeve | proefnotities

Apostelhoeve | Saskia en wijn

Eind juni bezocht ik de Apostelhoeve vlakbij Maastricht. Met een aantal andere wijnbloggers werden we uitgenodigd voor een rondleiding en mochten we de nieuwe jaargang proeven. We werden door broers Robin Hulst en Gilbert Hulst ontvangen, samen met Christel Janssen van Bovino. De Apostelhoeve is in 1970 begonnen, toen de eerste wijnstokken zijn geplant. Dit wijnhuis is tevens ook het oudste wijnhuis van Nederland. 

De Apostelhoeve beschikt over zo’n 14 à 14,5 hectare. Aangezien het wijnhuis op een berg ligt, is het er automatisch warmer. De wijnstokken liggen te bakken op de zuidhelling. Ze liggen op 65m boven zeeniveau. Dat klinkt misschien vrij laag, maar is daarmee toch het het warmste stukje van Limburg. De bodem bestaat grotendeels uit mergel met löss bovenop. Bij de nieuwe viognier stokken komt de mergel erg hoog. Ga je een paar wijnstokken opzij, dan zie je al snel dat er veel aarde uit de bodem is gegraven door een mol, zo weet je dat de mergel daar pas wat dieper in de grond voorkomt.

Apostelhoeve | Saskia en wijn
Apostelhoeve | Saskia en wijn

De wijnstokken

De Apostelhoeve is begonnen met het planten van müller thurgau (ook wel rivaner genoemd). Nu zijn er 3 druivenrassen bijgekomen: auxerrois, pinot gris & riesling. Daarnaast is er recent viognier aangeplant. Daarvan zal in de toekomst dus nog moeten blijken hoe het gaat uitpakken. Het belooft in ieder geval veel. De Apostelhoeve heeft geen hybride rassen omdat het Nederlandse klimaat zich steeds beter leent voor de ‘bekendere’ rassen.

Oogsten

Bij de Apostelhoeve wordt alles machinaal geoogst. Zij zijn van mening dat dit de beste manier is voor hun wijnen en de kwaliteit die deze daardoor leveren. Dit zorgt ervoor dat zij de druiven binnen no-time binnen kunnen halen. Wanneer er slecht weer wordt verwacht, kan er besloten worden om nog snel voor het slechte weer te oogsten. Zo loopt de Apostelhoeve minder risico’s.
Apostelhoeve | Saskia en wijn
Apostelhoeve | Saskia en wijn

Jaargang 2019

In het oogstjaar 2019 heeft de Apostelhoeve eind juli hetere temperaturen gehad. Het was er zo’n 43 tot 50 graden in deze periode. Vooralsnog heeft dit maar een klein deel van de oogst aangetast, en (gelukkig) was er nog voldoende over om in september goed te oogsten. De vergisting heeft bij de meeste wijnen in roestvrijstalen tanks plaatsgevonden. In februari 2020 is de oogst gebotteld. In 2019 zijn de volgende wijnen op de markt gebracht: Cuvée XII, Pinot Gris, Müller Thurgau, Auxerrois, Riesling en recent de Pinot Gris Barrique. De huisstijl van de Apostelhoeve is een fris en fruitige stijl.

De wijnen die wij hebben geproefd

Muller Thurgau 2019
Druiven:
Müller Thurgau
Rijping: Gisting in RVS vaten
Wijn spijs: Ideale wijn om als apéritief te serveren. Door de lichtheid van de wijn soms lastig te koppelen aan een gerecht, maar een goede wijn in combinatie met mosselen.
Proefnotitie: Een frisse en fruitige wijn. Licht verteerbaar. Zachte aroma’s van onder andere appel, citrus, wit fruit, peren en bloemetjes. De wijn heeft medium zuren en is licht koolzuurhoudend.

Auxerrois 2019
Druiven: Auxerrois
Rijping: Gisting in RVS vaten
Wijn spijs: Past mooi bij asperges, witte vis of een frisse salade.
Proefnotitie: Een fruitige wijn. Aromatische aroma’s van pitvruchten zoals peer en perzik, appel, grapefruit, iets hartigs en een beetje mineraal. Zachte zuren en iets meer restzoet dan de vorige wijn.

Apostelhoeve | Muller Thurgau | Saskia en wijn

Cuvée XII 2019
Druiven: 30% Auxerrois, 40% Müller Thurgau, 30% Pinot Gris
Rijping: Gisting in RVS vaten
Wijn spijs: Een topper van een wijn voor bij de oosterse keuken, een lekkere vis zoals schol of kabeljauw en zelfs voor bij de asperges!
Proefnotitie: Een zeer aromatische wijn met fleurige en tropische aroma’s zoals ananas, mango en lychee. Ook de frissere aroma’s van citrus en appel kenmerken de wijn. De restsuiker zorgt ervoor dat de wijn zeer aromatisch ruikt.

Apostelhoeve | Cuvée XII | Saskia en wijn

Riesling 2019
Druiven: Riesling
Rijping: Gisting in RVS vaten
Wijn spijs: Lekker bij kreeft of king crab.
Proefnotitie: Een frisse wijn, met mooie appelzuren en restzoet. Het restzoet moet nog iets met de zuren gaan ontwikkelen. Aroma’s van groene appel en een beetje abrikoos. Voor een riesling heel toegankelijk.

Riesling 2010
Druiven: Riesling
Rijping: Gisting in RVS vaten
Wijn spijs: Ik denk dat je hier heel veel moois naast kan zetten. Denk aan wat complexere gerechten, waarin je veel smaken samen brengt. Probeer eens een vettige vis, een pittig gerecht of zelfs een fris/citrus dessert!
Proefnotitie: Tropisch in de neus, met gele appel, ananas en mango in de hoofdrol. Zelfs een beetje petrol kenbaar. Heerlijk fris in de mond. Een mooie volle ronde wijn met zuren die mooi met het restzoet zijn geëvolueerd. Gaaf om naast de riesling uit 2019 te proeven. Zo zie je hoe mooi een riesling kan ontwikkelen en verouderen.

Apostelhoeve | Riesling 2010 | Saskia en wijn

Pinot Gris 2019
Druiven: Pinot Gris
Rijping: Gisting in RVS vaten
Wijn spijs: Matcht goed bij oosterse, pittige gerechten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een lekkere, pittige curry.
Proefnotitie: Een mooie tropische wijn met mango en ananas, maar nog steeds fris en met mooie zuren. De wijn heeft ook iets mineraals. Nog flink wat restzoet over, namelijk 8 gram. Daardoor ook mooi bij het wijn spijs voorstel.

Pinot Gris Barrique 2019
Rijping: 9 maanden in nieuwe franse houten vaten. Er heeft 1 keer in de week battonage plaats gevonden.
Wijn spijs: Maak hier gerechten uit de oosterse keuken bij of probeer eens een goede sushi. Door de body en kracht kan je er zelfs een geroosterd iets van de BBQ naast zetten zoals asperges of gerookte zalm.
Proefnotitie: Naast de pinot gris van hierboven spat deze wijn er meteen uit. Toasty, gebrand, noten en het hout komen meteen naar voren. De wijn heeft iets tropisch van abrikoos en perzik en heeft iets weg van koffie. Een stuk droger dan de andere pinot gris, doordat deze nog maar 2 gram restzoet heeft. De wijn is nog niet lang gebotteld, dus zou naar mijn idee nog
eventjes moeten liggen. Maar potentie heeft de wijn zeker.

Pinot Gris Late Harvest 2018
De eerste keer dat er een late harvest is gemaakt. De wijnboer hoopte op botrytis, dit gebeurde echter niet. De druiven droogden in. In november geoogst. De wijn heeft 100 gram restsuiker.
Druiven: Pinot Gris
Rijping: De wijn is gedeeltelijk vergist op RVS. 40% van de wijn heeft eikenhout rijping gehad.
Wijn spijs: Lekker bij kaasjes, paté en toetjes. In het bijzonder lekker bij Manchego. Ik zou er ook wel een foie gras bij willen eten, lijkt me zálig.
Proefnotitie: De wijn is mooi zoet maar heeft nog steeds frisse zuren. Veel tropisch fruit zoals ananas, mango en een beetje lychee. Ook veel citrus tonen van sinaasappel. Een mooie volle smaak met ergens ook iets notigs van amandel. Door de zuren een erg leuke wijn om te combineren!

Apostelhoeve | Pinot Gris Late Harvest | Saskia en wijn