Asperges met zalm en garnaaltjes

Asperges, zalm en garnaal met Joseph Drouhin Saint-Véran
Ze zijn er weer – hét witte goud: asperges! Soms kan ik er echt maanden naar uit kijken. Maar wanneer je weet dat het zover is al helemaal. Ik vond het zo leuk dat ik vanuit Rotterdam in de auto ben gestapt richting Brabant. Heerlijk even door het platteland heen rijden om bij de boer verse asperges te halen. Genieten! Ik haalde er lekkere vis bij en dan is dat genieten echt gegarandeerd wat mij betreft.

Wijn spijs

Aangezien ik bij de asperges koos voor zalm, Hollandse garnaaltjes, ei en boter, wou ik graag een wat rondere maar toch frisse wijn. De asperges zelf hebben een hele delicate, zachte smaak. De smaak van de vis, ei en boter is romig en rond. Daardoor zou ik kiezen voor een iets rondere wijn, met wel nog voldoende frisse tonen. Ik koos zelf voor deze Saint-Véran. Een wijn uit de Zuidelijkere Bourgogne. Een best frisse wijn, die toch voldoende rondheid heeft dankzij de chardonnay druif. De wijn heeft zo’n 6 tot 8 maanden rijping gehad waardoor de aroma’s mooi tot z’n recht zijn gekomen. Ook lekker bijzo’n gerecht is een pinot gris of een droge riesling. Wijnen van de Apostelhoeve, uit Maastricht zijn ook een magische combinatie!

Recept voor 2 personen

Benodigdheden

 • 750 gr witte asperges
 • 250 gr gerookte zalm
 • 200 gr Hollandse garnaaltjes
 • 500 gr krieltjes
 • Olijfolie
 • Zout
 • 100 gr roomboter
 • 4 eieren

Bereiding

 1. Zet de oven aan op 200 graden.
 2. Snijd de krieltjes doormidden en leg deze in een ovenschaal.
 3. Schenk hier wat olijfolie en zout overheen en plaats deze gedurende 30 minuten in de oven.
 4. Kook de eieren hard en smelt de boter in een pannetje.
 5. Breng een grote pan met water aan de kook.
 6. Kook de asperges 5 minuten. Zet vervolgens het vuur uit en laat nog 10 minuten staan met de deksel erop.
 7. Pel de eieren en maak deze klein met een eiersnijder.
 8. Schep vervolgens de asperges uit de pan op een bord.
 9. Serveer de asperges met de zalm, garnaaltjes, krieltjes, eieren en gesmolten boter.
Op zoek naar een ander gerecht? Ontdek alle recepten en wijn spijs adviezen hier.
Volg Saskia en wijn op Instagram om op de hoogte te blijven van de nieuwste wijn spijs gerechten.