Chocolade karamelpinda taart

taart | Chocolade karamelpinda taart | Solera Cream Alvear | Saskia en wijn

Chocoladetaart met een bodem van pinda’s en een tussenlaag met karamelpinda. Ik noem het een snickerstaart. Ik liet mij inspireren door Foodies en paste het gerecht een beetje aan naar smaak. Gelukkig hoefde ik de taart niet alleen op te eten toen ik hem had gemaakt. Note to self: Een kleinere taartvorm scoren, om kleinere taartjes te kunnen maken!

Wijn spijs

Bij chocolade matcht het mooist een zoete wijn. Echter is dit natuurlijk wel altijd zoet op zoet. In deze taart zit ook nog eens karamel, wat de taart extra zoet maakt. Je kan daarom bijvoorbeeld kiezen voor een pedro ximénez sherry, madeira of een port. Het leek mij leuk om juist de andere smaken in de taart te benadrukken, zoals de noten en de karamel. Daarom heb ik gekozen voor deze solera cream van Alvear. Een sherry uit Montilla-Morilles, een oloroso dulce viejo. Deze wijn is gemaakt voor 100% Pedro Ximénez druiven. Het fijne aan deze is dat het niet zo’n mierzoete variant is. Deze wijn is gemaakt van deels zoete wijn en deels droge oloroso, waardoor de wijn aroma’s van noten, karamel, krenten en gekonfijte sinaasappelschil naar boven haalt. Daardoor benadruk je dus de pinda’s en karamel in de taart. En dat beviel mij ontzettend goed!

Recept voor een klein taartje

Benodigdheden

 • 65 gr gezouten pinda’s (40 gr deeg + 25 gr karamel)
 • 75 gr bloem
 • Halve el poedersuiker
 • 70 gr boter (45 gr deeg + 15 gr karamel)
 • 1 eidooier
 • 75 gr suiker
 • 160 ml slagroom (60 ml karamel + 100 ml chocolademengsel)
 • 75 gr pure chocolade

Bereiding

 1. Maal voor het deeg 40 gram pinda’s in de blender. Voeg hier de bloem, poedersuiker en 45 gr boter aan toe. Meng dit goed door elkaar.
 2. Wanneer dit goed gemengd is, voeg je hier de eierdooier aan toe en blend je dit nog heel kort door. Voeg een eetlepel water toe en maak er een samenhangend deeg ervan. Laat dit 30 minuten in de koelkast liggen.
 3. Warm de oven voor tot 190 graden.
 4. Bekleed een taartvorm met het deeg. Denk eraan dat het deeg ook een beetje de hoogte in moet gaan op de randen, omdat er nog een vulling in komt.
 5. Prik het deeg in met een vork en leg hier een bakpapiertje en bakbonen op. Of iets anders dat gemakkelijk mee de oven in kan zodat de vorm blijft staan. Bak het deeg 20 minuten. Verwijder vervolgens het bakpapier en de bonen en laat het deeg nog eens 15 minuten bakken.
 6. Verwarm in een pan de suiker en 1 el water op. Zet het vuur hoog en blijf goed roeren, totdat er een bruine karamel ontstaat. Roer hier 60 ml slagroom doorheen. Let op, want door het warmte kou verschil kan dit nogal spetteren. Meng dit goed door elkaar en voeg vervolgens 15 gr boter toe.
 7. Giet de karamel op het deeg en strooi hier de resterende pinda’s overheen. Als je het lekker vind kan dit natuurlijk iets meer zijn.
 8. Laat het geheel 45 minuten afkoelen.
 9. Verwarm 100 ml slagroom op, maar laat het niet koken. Doe hier de chocolade bij en roer dit goed door elkaar. Wanneer alle klontjes weg zijn giet je het chocolademengsel op de taart. Door het een klein beetje te schudden wordt het mengsel egaal. Zet de taart vervolgens minstens een uur in de koelkast om op te stijven.
taart | Chocolade karamelpinda taart | Saskia en wijn

Op zoek naar een ander gerecht? Ontdek alle recepten en wijn spijs adviezen hier. Volg Saskia en wijn op Instagram om op de hoogte te blijven van de nieuwste wijn spijs gerechten.