Op wijnbezoek bij Marqués de Murrieta | proefnotities

Marqués de Murrieta | Saskia en wijn

In september 2019 was ik op vakantie in het noorden van Spanje. Hierbij werd ook een bezoek gebracht aan de Rioja streek. De voorpret begon al met het uitzoeken van een wijnhuis waar we een rondleiding wilden doen. Natuurlijk hebben we bij meerdere huizen wijn geproefd, maar een rondleiding is natuurlijk wel extra bijzonder. Ik koos voor Marqués de Murrieta. Dat is naar mijn mening één van de minder bekende wijnhuizen uit de streek. Want huizen als: R. López de Heredia, Muga en Vivanco kent natuurlijk (vrijwel) elke wijnliefhebber. Daarom vond ik het extra leuk om dit minder bekende pareltje te bezoeken.

Marqués de Murrieta | Saskia en wijn
Marqués de Murrieta | in de wijngaard | Saskia en wijn

Over Marqués de Murrieta

Marqués de Murrieta is opgezet door Luciano de Murrieta in 1852. Hij wilde het effect van een Bordeaux kasteel creëeren op het Ygay grondgebied: Castillo de Ygay. En zo ontstond de eerste Marqués de Murrieta wijn. Het wijnhuis bevindt zich in de Rioja Alta, met zo’n 300 hectare aan wijngaarden. Hier staan slechts 5 verschillende druiven: tempranillo, mazuelo, garnacha, graciano en viura. Marqués de Murrieta beschikt ook over 12 hectare wijngaarden in Galicië. Deze vind je terug in het centrum van Rías Bixas, waar vooral de albariño druif staat aangeplant. Het landgoed in Galicië heet Pazo de Barrantes.

De oudste wijnen

Marqués de Murrieta | Saskia en wijn
Marqués de Murrieta | Saskia en wijn
Tijdens de rondleiding kregen we veel te zien van het wijnhuis. Van het gehele wijnmaakproces tot aan de kelders; waar zelfs nog wijnen liggen van het jaar dat Marqués de Murrieta begon. Hier wordt zo min mogelijk licht toegelaten, dus ik heb voor het gemak de foto een beetje opgelicht zodat je er toch nog iets van kunt zien.
Marqués de Murrieta | proeverij | Saskia en wijn
Marqués de Murrieta | in de wijngaard | Saskia en wijn

Oogsten

September is vaak oogstseizoen in de Rioja. Terwijl wij er waren werd er al volop geoogst. We stapten even onze auto in om de wijngaarden in de trekken en de hardwerkende lui in de wijngaarden op te zoeken. Ontzettend leuk om zo dicht op het oogstproces te staan en te zien hoe dat er hier uitziet.
Marqués de Murrieta | in de wijngaard | Saskia en wijn

De wijnen die wij hebben geproefd

Castillo Ygay Gran Reserva Especial 2009
Druiven: 81% tempranillo, 19% mazuelo
Rijping: 26 maanden in 225 liter eiken vaten. De tempranillo in Amerikaanse vaten en de mazuelo in Franse vaten.
Wijn spijs: Probeer hierbij eens gegrilde vis, een mooi stuk vlees zoals côte de boeuf, een paddenstoelensaus of bijvoorbeeld een stukje duif met een zachte wijnsaus. Genieten gegarandeerd!
Proefnotitie: Een prachtige wijn! Mooie balans en zijde zacht. Verzacht eikenhout, tabak, leer, rook, aards, toast en amandel. Fruitige aroma’s van pruim, kers, framboos. Aanwezige specerijen van munt, peper en zelfs drop. Een prachtig complexe wijn met lange afdronk!

Marqués de Murrieta | Castillo Ygay Gran Reserva Especial Cosecha 2009 | Saskia en wijn

Marqués de Murrieta 2015
Druiven: 80% tempranillo, 12% graciano, 6% mazuelo, 2% garnacha
Rijping: 18 maanden in 225 liter Amerikaanse eiken vaten.
Wijn spijs: Gerechten met rund-, lam- en kalfsvlees passen prachtig bij deze wijn. Ook een zeer goede match met truffel. Ik dronk deze wijn bij lamsrack en vond het geweldig in combinatie met de zachte lamssmaak en de kruiden.
Proefnotitie: Een hele mooie robijnrode wijn. Heerlijke aroma’s van eikenhout, die de wijn mooi verzachten. Verder aroma’s van vanille, tabak, chocolade, cederhout, rood fruit, kersen, leer, rook, aards, pruim, kruidig en toasty. Zeker eens proberen!

Marqués de Murrieta | Reserva 2015 | Saskia en wijn

Pazo Barrantes 2018
Druiven: 100% albariño
Rijping: 30 dagen in RVS tanks,
2 maanden sur lie rijping op de gistcellen.
Wijn spijs: Wij proefden deze wijn met een kroketje van geitenmelk en garnaal. Maar je kunt hier ook een gerecht met St. Jacobsschelpen, paling, foie gras of een lekkere pasta bij serveren.
Proefnotitie: Intense aroma’s van peer, perzik, citrus, bloemen, mineraal en zee. Dit is te danken aan de ligging vlakbij zee. In de mond is het een frisse, sappige en volle wijn met een vrij lange nasmaak.

Marqués de Murrieta | Pazo Barrantes | Saskia en wijn

Marqués de Murrieta Primer Rosé 2018
Druiven: 100% Mazuelo
Rijping: 40 dagen sur lie rijping op de gistcellen.
Wijn spijs: Deze rosé is vrij breed inzetbaar. Denk bijvoorbeeld aan zure haring, mosselen, gazpacho of asperges. Zelf heb ik hier een keer een gerecht met mango, avocado en buffelmozzarella bij gemaakt, met een dressing van citroen, olie en piment. Een verrassend lekkere combinatie met deze wijn!
Proefnotitie: Mooie aroma’s van aardbeien, frambozen, jam, rode kers, basilicum, gist en peper. Een frisse wijn met mooie zuren en een vrij lange afdronk.

Marqués de Murrieta | Primer Rosé | Saskia en wijn

La comtesse 2016
Druiven: 100% albariño
Rijping: 60 dagen in Franse Allier eiken vaten van 3000 liter, 40 dagen sur lie rijping.
Wijn spijs: Mooi bij schelpdier en visgerechten zoals garnaal, St. Jacobsschelpen en mosselen, of een lekkere pasta.
Proefnotitie: Een gerijpte albariño met aroma’s van rijpe peer, veel citrus, bloemen, venkel, perzik, eucalyptus. Een albariño met lichte houtlagering. Een elegante wijn. Niet helemaal mijn smaak, maar ik kan me voorstellen dat anderen deze wijn zeker waarderen.

Marqués de Murrieta | La comtesse | Saskia en wijn