Op wijnbezoek bij de Reestlandhoeve| proefnotities

de Reestlandhoeve | Saskia en wijn
Begin juli bezochten wij, op een zeer regenachtige dag, Wijngoed de Reestlandhoeve. Bij aankomst kregen wij een glaasje Prelude, de bubbel rosé van de Reestlandhoeve terwijl wij op de start van de rondleiding wachtten. Bij Wijngoed de Reestlandhoeve zijn John en Wilma de wijnboeren, al is het hele gezin actief in het wijngoed. Sinds 2003 zijn hier wijnstokken aangeplant. Ondertussen bezit de familie over 3 hectare wijngaarden.

Hoe het begon

Voor er op deze locatie een wijngoed ontstond, zat John in de veeteelt. Daar moest hij door lichamelijke klachten mee stoppen. Hét moment om een passie te volgen en een wijngoed te starten. Zo gezegd, zo gedaan. John en Wilma gingen 2003 van start om de Reestlandhoeve tot wijngoed te verbouwen. Naast wijngoed is de Reestlandhoeve ook een zorghoeve, voor mensen die aan vroege dementie lijden. Sommigen van hen vinden het dan ook heel ontspannend om te helpen in de wijngaard.

Druivenrassen

De Reestlandhoeve heeft op dit moment vier druivenrassen aangeplant. Daarnaast staat er nog één ras in aanplant. Er is gekozen voor druiven die geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat. Zo zijn er voor de witte druivenrassen, de solaris en johanniter aangeplant. En voor de rode druivenrassen staan de regent en de muscat bleu aangeplant. In 2018 is er een nieuw hybride ras aangeplant, namelijk de cabernet noir. Deze staat voor nu nog in de kinderschoenen, maar ik ben heel benieuwd wat voor wijnen de Reestlandhoeve hiermee gaat maken!

De wijngaard

In de wijngaarden van de Reestlandhoeve wordt zoveel mogelijk bio-dynamisch gewerkt. De wijngaarden hebben regelmatige irrigatie nodig. De irrigatie is nodig om de knoppen van de nachtvorst te beschermen. In eerste instantie was daar een kikkerpoel voor gemaakt, om vanuit daar de wijnstokken van voldoende irrigatiewater te voorzien. Echter werd duidelijk dat dit te weinig water zou opleveren, dus wordt de kikkerpoel niet meer gebruikt om te besproeien. Daarnaast wordt de wijngaard ondersteund door vrijwilligers, zij helpen met snoeien en plukken.

Muziek in de wijngaard

De Reestlandhoeve speelt klassieke muziek in de wijngaard. Zij zijn van mening dat dit bijdraagt aan het welzijn van hun wijnstokken en de druiven. Planten met moeilijkheden gingen het spontaan goed doen. Ook merkten zij dat de druiven nog meer schimmel bestendig zijn geworden. Of dit echt zo is, blijft natuurlijk altijd de vraag. Maar dit is hun filosofie achter de muziek in de wijngaard. Dit element komt ook terug op hun etiketten, waar in het logo de loop van het reest(dal) te zien is. Hierop is ook een muzieknoot te vinden, en elke wijn heeft een naam met een connectie tot muziek.

Pech voor jaargang 2020

De Reestlandhoeve heeft dit jaar een klein beetje pech gehad rond de paasperiode. Doordat de wijnboeren dicht bij de wijngaard wonen zijn ze er gelukkig snel bij. Wanneer er vorst wordt verwacht kunnen zij altijd op tijd irrigeren om pech door vorst te voorkomen. Afgelopen pasen kwam er echter een onverwachte vorst langs, waardoor een deel van de knoppen verloren is gegaan.

Druiven geplukt, en wat nu?

John is degene die gaat over de druiven in de wijngaard. Zo houdt hij in de gaten wanneer de druiven voldoende suikers en zuren hebben. Van te voren wordt bedacht wat voor soort wijn ze dit jaar willen maken. Wanneer de druiven eenmaal geplukt zijn, gaan deze naar een externe locatie. Er is geen enkele pers op locatie te vinden. De druiven worden naar Bentolo, het Hof van Twente gebracht. Hier staat alle apparatuur om de druiven te verwerken. Op deze locatie wordt de wijn gemaakt en bewaard. In februari wordt de ruwe wijn vaak geproefd, om te kijken of er nog iets aan het wijnmaakproces veranderd moet worden. En in april komt de wijn, in fles, terug naar de locatie in Balkbrug. Jaarlijks produceert het wijngoed tussen de veertien en zeventienduizend liter druivensap.
de Reestlandhoeve | in de wijngaard | Saskia en wijn
Fijn hè, zo'n verregende coupe?

De wijnen die wij hebben geproefd

Reestlander Parel Prelude 2018
Druiven: regent
Rijping: De gisting vindt plaats in RVS vaten.
Wijn spijs: Lekker als apéritief wijn. Daarnaast leek hij me ook heel lekker bij een zomerse salade met mango en eventueel geitenkaas. Ik raakte er meteen van geïnspireerd.
Proefnotitie: Een Rosé bubbel voor een zonnige dag. De wijn heeft nog best wat restzoet. Aroma’s van rood fruit, grapefruit, perzik en een beetje meloen. Fris en fruitig tegelijkertijd. Een mooie, subtiele bubbel.

de Reestlandhoeve | regent 2018 | Saskia en wijn

Reestlander Wit Brioso 2019
Druiven: regent en johanniter
Rijping: De gisting vindt plaats in RVS vaten.
Wijn spijs: Lekker om te combineren bij een salade of kipgerecht. Ook goed te combineren met een BBQ, waarbij de gerechten ook echt flink gemarineerd en gekruid mogen zijn!
Proefnotitie: Een licht pittig, kruidige wijn. Flink wat rood fruit aanwezig, zoals aardbeitjes en bessen. De wijn doet mij ergens ook denken aan een snoepje, maar heeft ergens ook nog iets grassig/groens. Doordat onder andere de rode regent druif wordt gebruikt, merk je ook de kruidige aroma’s. De wijn heeft een lichte blush kleur, te danken aan de regent druif!

de Reestlandhoeve | johanniter-solaris 2019 | Saskia en wijn

Reestlander Wit Sonate 2019
Druiven: johanniter en solaris
Rijping: De gisting vindt plaats in RVS vaten. De johanniter heeft een sur lie rijping gehad.
Wijn spijs: Dit past naar mijn idee goed bij wat lichtere gerechten. Denk aan (witte) vis zoals kabeljauw, asperges of eventueel mosselen.
Proefnotitie: De wijn staat heerlijk in de bloei. Anders dan anders is de smaak van deze wijn. Aan de ene kant hele exotische aroma’s van rijpe peer, mango en ananas. Maar ook een beetje citrus en rode appel. Heel bloemig en neigt daardoor een beetje naar honing.

de Reestlandhoeve | johanniter 2018 | Saskia en wijn

Reestlander Wit-Barrique Symfonie 2019
Druiven: solaris
Rijping: 6 maanden houtrijping op Franse eikenhouten vaten, met de gistcellen erbij, dus sur lie.
Wijn spijs: Ik zag hier meteen een aantal mooie gerechten bij voor me. Denk hierbij aan roomsauzen, pasta en licht vlees zoals kalfsvlees. Dit kan in combinatie, en apart van elkaar worden bedacht. Top combi!
Proefnotitie: Het eerste waar ik aan moet denken terwijl ik aan deze wijn ruik is kokos. Ik ben zelf nooit zo’n kokos fan, maar in deze wijn ruikt het bijzonder. De wijn heeft een klein beetje hout, verder wat tropische aroma’s van ananas, passievrucht en abrikoos. Iets rokerigs, een beetje vanille en wat branderigs. Ergens komt er ook weer een beetje aardbei terug. Dit is een complexere wijn dan de wijnen hiervoor. Mooi en lekker, maar ook iets unieker. Geen alledaagse wijn, maar eentje wijn die ik zou bewaren voor een speciale gelegenheid.

de Reestlandhoeve | regent-johanniter 2019 | Saskia en wijn

Reestlander Wit Rapsody 2018
Druiven: johanniter
Rijping: De gisting vindt plaats in RVS vaten.
Wijn spijs: Door het zoete accent past deze wijn heerlijk bij een pittige curry. Daarnaast zou ik hem zelfs naast een fruitig dessert durven zetten om te kijken hoe dat combineert. Wellicht met een goede citroendressing of saus.
Proefnotitie: Een licht zoete wijn. Geoogst in een warm jaar, waarbij de druif iets langer is blijven hangen. De wijn heeft naar mijn idee een klein beetje resterend koolzuur. Ananas, appel, abrikoos en passievrucht kenmerken deze wijn. Totaal niet mijn wijn, maar ik kan me goed voorstellen dat dit bij mensen in de smaak valt!

de Reestlandhoeve | Solaris 2019 | Saskia en wijn

Reestlander Rood-Barrique Balade 2017
Druiven: regent
Rijping: Deels op jonge eiken vaten, deels op gebruikte eiken vaten. Deels Amerikaans eiken en deels Frans eiken.
Wijn spijs: Een wijn die waarschijnlijk erg mooi combineert met stoofgerechten. De wijnmaker zou er zelf een mooi stukje eend naast zetten. Gezien de karakters zou ik er wel eens een goed sappig stuk vlees naast willen zetten, om te zien hoe dat de wijn zou veranderen. Ik denk namelijk dat deze dan veel losser komt.
Proefnotitie: Een wijn die nog heel veel potentie heeft. Ik dronk eerder het jaar hieronder, dus had de lat vrij hoog gelegd voor deze wijn. De wijn heeft een klein beetje hout en tabak. Vooral de kersen en bessen zijn erg aanwezig. Ergens ook iets van specerijen. Een goed droge doch sappige wijn. Redelijk wat tannines, die eigenlijk nog wel even zouden kunnen liggen.

de Reestlandhoeve | Regent 2017 | Saskia en wijn

Reestlander Rood-Barrique Balade 2016
Druiven: regent
Rijping: Deels op jonge eiken vaten, deels op gebruikte eiken vaten. Deels Amerikaans eiken en deels Frans eiken.
Wijn spijs: Doordat deze wijn wat verfijnder is, zouden er ook verfijndere gerechten bij passen. Denk hierbij aan een mooi stuk eend, met een zachte saus en groenten. Of bijvoorbeeld bij een mooi stuk gestoofd vlees met asperges, krieltjes en ei. Een verfijnd gerecht uit de sous vide zou natuurlijk ook heel goed kunnen. Ik zie veel mogelijkheden!
Proefnotitie: Deze jaargang van de Balade is een stuk ronder dan de wijn uit 2017. De wijn is mooi rond, een beetje rokerig met hout. Alsof er een oude mannetje met een pijp doorheen heeft gelopen ruik je de geur van tabak in de wijn. Verder nog wat roods van kersen en bessen. Ook heel mooi kruidig met kruidnagel en laurier. Heel anders, maar een ontzettend mooie wijn is deze Balade uit 2016. Complexer dan de vorige in de neus en mond.

de Reestlandhoeve | Regent 2016 | Saskia en wijn

Reestlander Muscat-Barrique Finale 2018
Druiven: muscat bleu
Rijping: Gisting in rvs vaten, rijping in gebruikte Franse eikenvaten voor 1,5 jaar.
Wijn spijs: Op de kaart waar deze wijn wordt beschreven wordt blauw-schimmelkaas aangeraden om naast deze dessert wijn te drinken. Dat is niet het eerste waar ik aan zou denken, maar mijn interesse ernaar is gewekt. Eerlijk is eerlijk deze wijn lijkt me lastig te combineren. Een ontzettend zoet dessert zou er misschien nog naast passen, maar daar moet je natuurlijk wel van houden.
Proefnotitie: Het eerste waar je bij deze wijn aan moet denken is rozen. Wanneer je er aan ruikt, komt dit meteen naar voren. Verder is de wijn ontzettend zoet. Niet helemaal mijn smaak. Bloemen, rozen en intens zoet. Een rode muskaatwijn, welke wordt gemaakt volgens de port methode.

de Reestlandhoeve | Muscat bleu 2018 | Saskia en wijn