Op wijnbezoek bij de Reestlandhoeve| proefnotities

Hoe het begon
Druivenrassen
De wijngaard
Muziek in de wijngaard
Pech voor jaargang 2020
Druiven geplukt, en wat nu?

De wijnen die wij hebben geproefd
Reestlander Parel Prelude 2018
Druiven: regent
Rijping: De gisting vindt plaats in RVS vaten.
Wijn spijs: Lekker als apéritief wijn. Daarnaast leek hij me ook heel lekker bij een zomerse salade met mango en eventueel geitenkaas. Ik raakte er meteen van geïnspireerd.
Proefnotitie: Een Rosé bubbel voor een zonnige dag. De wijn heeft nog best wat restzoet. Aroma’s van rood fruit, grapefruit, perzik en een beetje meloen. Fris en fruitig tegelijkertijd. Een mooie, subtiele bubbel.

Reestlander Wit Brioso 2019
Druiven: regent en johanniter
Rijping: De gisting vindt plaats in RVS vaten.
Wijn spijs: Lekker om te combineren bij een salade of kipgerecht. Ook goed te combineren met een BBQ, waarbij de gerechten ook echt flink gemarineerd en gekruid mogen zijn!
Proefnotitie: Een licht pittig, kruidige wijn. Flink wat rood fruit aanwezig, zoals aardbeitjes en bessen. De wijn doet mij ergens ook denken aan een snoepje, maar heeft ergens ook nog iets grassig/groens. Doordat onder andere de rode regent druif wordt gebruikt, merk je ook de kruidige aroma’s. De wijn heeft een lichte blush kleur, te danken aan de regent druif!

Reestlander Wit Sonate 2019
Druiven: johanniter en solaris
Rijping: De gisting vindt plaats in RVS vaten. De johanniter heeft een sur lie rijping gehad.
Wijn spijs: Dit past naar mijn idee goed bij wat lichtere gerechten. Denk aan (witte) vis zoals kabeljauw, asperges of eventueel mosselen.
Proefnotitie: De wijn staat heerlijk in de bloei. Anders dan anders is de smaak van deze wijn. Aan de ene kant hele exotische aroma’s van rijpe peer, mango en ananas. Maar ook een beetje citrus en rode appel. Heel bloemig en neigt daardoor een beetje naar honing.

Reestlander Wit-Barrique Symfonie 2019
Druiven: solaris
Rijping: 6 maanden houtrijping op Franse eikenhouten vaten, met de gistcellen erbij, dus sur lie.
Wijn spijs: Ik zag hier meteen een aantal mooie gerechten bij voor me. Denk hierbij aan roomsauzen, pasta en licht vlees zoals kalfsvlees. Dit kan in combinatie, en apart van elkaar worden bedacht. Top combi!
Proefnotitie: Het eerste waar ik aan moet denken terwijl ik aan deze wijn ruik is kokos. Ik ben zelf nooit zo’n kokos fan, maar in deze wijn ruikt het bijzonder. De wijn heeft een klein beetje hout, verder wat tropische aroma’s van ananas, passievrucht en abrikoos. Iets rokerigs, een beetje vanille en wat branderigs. Ergens komt er ook weer een beetje aardbei terug. Dit is een complexere wijn dan de wijnen hiervoor. Mooi en lekker, maar ook iets unieker. Geen alledaagse wijn, maar eentje wijn die ik zou bewaren voor een speciale gelegenheid.

Reestlander Wit Rapsody 2018
Druiven: johanniter
Rijping: De gisting vindt plaats in RVS vaten.
Wijn spijs: Door het zoete accent past deze wijn heerlijk bij een pittige curry. Daarnaast zou ik hem zelfs naast een fruitig dessert durven zetten om te kijken hoe dat combineert. Wellicht met een goede citroendressing of saus.
Proefnotitie: Een licht zoete wijn. Geoogst in een warm jaar, waarbij de druif iets langer is blijven hangen. De wijn heeft naar mijn idee een klein beetje resterend koolzuur. Ananas, appel, abrikoos en passievrucht kenmerken deze wijn. Totaal niet mijn wijn, maar ik kan me goed voorstellen dat dit bij mensen in de smaak valt!

Reestlander Rood-Barrique Balade 2017
Druiven: regent
Rijping: Deels op jonge eiken vaten, deels op gebruikte eiken vaten. Deels Amerikaans eiken en deels Frans eiken.
Wijn spijs: Een wijn die waarschijnlijk erg mooi combineert met stoofgerechten. De wijnmaker zou er zelf een mooi stukje eend naast zetten. Gezien de karakters zou ik er wel eens een goed sappig stuk vlees naast willen zetten, om te zien hoe dat de wijn zou veranderen. Ik denk namelijk dat deze dan veel losser komt.
Proefnotitie: Een wijn die nog heel veel potentie heeft. Ik dronk eerder het jaar hieronder, dus had de lat vrij hoog gelegd voor deze wijn. De wijn heeft een klein beetje hout en tabak. Vooral de kersen en bessen zijn erg aanwezig. Ergens ook iets van specerijen. Een goed droge doch sappige wijn. Redelijk wat tannines, die eigenlijk nog wel even zouden kunnen liggen.

Reestlander Rood-Barrique Balade 2016
Druiven: regent
Rijping: Deels op jonge eiken vaten, deels op gebruikte eiken vaten. Deels Amerikaans eiken en deels Frans eiken.
Wijn spijs: Doordat deze wijn wat verfijnder is, zouden er ook verfijndere gerechten bij passen. Denk hierbij aan een mooi stuk eend, met een zachte saus en groenten. Of bijvoorbeeld bij een mooi stuk gestoofd vlees met asperges, krieltjes en ei. Een verfijnd gerecht uit de sous vide zou natuurlijk ook heel goed kunnen. Ik zie veel mogelijkheden!
Proefnotitie: Deze jaargang van de Balade is een stuk ronder dan de wijn uit 2017. De wijn is mooi rond, een beetje rokerig met hout. Alsof er een oude mannetje met een pijp doorheen heeft gelopen ruik je de geur van tabak in de wijn. Verder nog wat roods van kersen en bessen. Ook heel mooi kruidig met kruidnagel en laurier. Heel anders, maar een ontzettend mooie wijn is deze Balade uit 2016. Complexer dan de vorige in de neus en mond.

Reestlander Muscat-Barrique Finale 2018
Druiven: muscat bleu
Rijping: Gisting in rvs vaten, rijping in gebruikte Franse eikenvaten voor 1,5 jaar.
Wijn spijs: Op de kaart waar deze wijn wordt beschreven wordt blauw-schimmelkaas aangeraden om naast deze dessert wijn te drinken. Dat is niet het eerste waar ik aan zou denken, maar mijn interesse ernaar is gewekt. Eerlijk is eerlijk deze wijn lijkt me lastig te combineren. Een ontzettend zoet dessert zou er misschien nog naast passen, maar daar moet je natuurlijk wel van houden.
Proefnotitie: Het eerste waar je bij deze wijn aan moet denken is rozen. Wanneer je er aan ruikt, komt dit meteen naar voren. Verder is de wijn ontzettend zoet. Niet helemaal mijn smaak. Bloemen, rozen en intens zoet. Een rode muskaatwijn, welke wordt gemaakt volgens de port methode.
